Wettelijke verplichtingen

Richtlijnen voor het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) buiten het ziekenhuis

 • In ons laatste blog hebben we de reden uitgelegd waarom wij ons afzijdig hebben gehouden van alle berichten rondom COVID-19.

  Zoals je hebt kunnen lezen, hadden we daar een goede reden voor en hebben we onze kijk hierop toegelicht. De onduidelijke richtlijnen baren ons nog het meeste zorgen als het gaat om de verspreiding van COVID-19 en de schade die dit virus toebrengt aan onze economie.

  Wij vertegenwoordigen een grote groep zzp’ers die vallen onder de kwaliteitswet voor de zorg (WKKGZ) en van die grote groep zijn er ook een hoop ondernemers die hun werkzaamheden hebben moeten neerleggen. We willen allemaal snel weer aan de slag en zijn zelfs bereid om met de nodige maatregelen op een gecontroleerde manier werkzaamheden weer op te kunnen pakken.

  Toch kiest de overheid voor onvoldoende duidelijkheid en worden persoonlijke beschermingsmiddelen (nog) niet verplicht.

 • Besmetting vindt plaats nog voor iemand symptomen heeft van COVID-19.

  In de media zien we vaak zorgverleners in beeld komen die in de frontlinie vechten voor het herstel van hun patiënten. In die beelden zien we zowel de zorgverleners als de patiënten met volledige bescherming. Zorgverleners die werken met patiënten, waarbij vastgesteld is dat zij besmet zijn met het COVID-19 virus, zijn verplicht gebruik te maken van persoonlijke beschermingsmiddelen zoals beschreven in de richtlijnen van het RIVM.

  Zoals we allemaal inmiddels weten, is de kans op besmetting overal mogelijk en wordt ons gevraagd zoveel mogelijk thuis te blijven en afstand te bewaren. Toch kiest de overheid er bewust voor om persoonlijke beschermingsmiddelen niet verplicht te stellen voor zorgverleners buiten de frontlinie. Daarvoor zijn aangepaste richtlijnen voorgeschreven die haaks staan op de meldingen die gemaakt worden door het RIVM en het risico op besmetting.

  Wij adviseren u om sowieso gebruik te maken van persoonlijke beschermingsmiddelen en deze te dragen voor de bescherming van zowel uzelf als de mensen die u bezoekt of verzorgd. Als zzp’er in de zorg bent u verantwoordelijk voor het welzijn van de mensen waarvoor u werkt en dient u zowel hen als uzelf te beschermen.

  Dit is ons standpunt en we hopen dat mensen overgaan tot het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen, ook al zijn deze (nog) niet verplicht. Geen verplichtingen, maar wel richtlijnen. Hoe zit dat nu precies? We noteren het hieronder voor je:

   

  Persoonlijke beschermingsmiddelen voor zorgverleners in o.a. thuiszorg

  Voor zorgverleners, die werkzaam zijn in de thuiszorg, zijn er richtlijnen opgesteld om extra hygiëne toe te passen tijdens hun werk bij mensen thuis. Er zijn aanvullende richtlijnen opgesteld voor zorgverleners die werken voor mensen in verzorgingstehuizen, woonzorgcentra en kleinschalig wonen.

  Vanwege het coronavirus wordt er wel extra aandacht gevraagd voor:

  • Handhygiëne
  • Geen handen geven
  • Hoesten en niezen in de elleboog
  • Papieren zakdoekjes gebruiken
  • Juist gebruiken van PBM

   

  Het RIVM stelt dat het uit voorzorg dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen bij patiënten die geen (verdenking op) COVID-19 hebben niet nodig is.  

  Mocht het zo zijn dat u als zorgverlener in de thuiszorg te maken krijgt met een patiënt die mogelijk symptomen heeft van het COVID-19 virus, of wanneer je zorg moet verlenen waarbij lichaamssappen kunnen vrijkomen, dan bent u verplicht om persoonlijke beschermingsmiddelen te regelen. Bent u zzp’er en werkzaam in de thuiszorg dan adviseren wij u om duidelijke afspraken te maken over het verstrekken van persoonlijke beschermingsmiddelen, zodat u deze altijd bij de hand heeft en zoveel mogelijk kunt dragen.

  Heeft u zelf symptomen, maar geen koorts dan bent u verplicht om persoonlijke beschermingsmiddelen te gebruiken:

  • Handschoenen
  • Halterschort of een schort met lange mouwen
  • Veiligheidsbril of een face-shield
  • FFP2 of FFP1 maskers
  • Mondneusmasker

   

  Heeft u als zorgverlener in de thuiszorg koorts dan dient u thuis te blijven en is er de mogelijkheid om getest te worden. Wij adviseren u, uit voorzorg, het dragen van mondmaskers, evenals het dragen van handschoenen. Dit laatste hebben wij inmiddels van enkele organisaties gehoord is deels ingevoerd.

   

  Zorgverleners die werkzaam zijn in alternatieve beroepen en contactberoepen

  Het RIVM geeft verschillende mogelijkheden aan om de hygiëne regels op te volgen en verplicht dus vooralsnog persoonlijke beschermingsmiddelen niet, tenzij u in aanraking komt met patiënten of cliënten die (mogelijk) besmet zijn met COVID-19.

  Extra hygiëne wordt nu voornamelijk beschreven en toegepast op basis van desinfectie, maar niet op preventie. Voor sommige beroepen is het dan ook lastig om zich volledig te kunnen beschermen doordat bijvoorbeeld het dragen van handschoenen de behandeling moeilijk of zelfs onmogelijk maakt.

  Voor zzp’ers die werkzaam zijn in de zogeheten contactberoepen, zoals fysiotherapeuten en acupuncturisten, worden er hygiëneregels voorgeschreven. Als zzp’er bent u dus meestal niet verplicht om een mondmasker te dragen, echter adviseren wij u om dit, uit voorzorg, wel te doen.

  Het is namelijk onmogelijk om 1,5 meter afstand te houden, waardoor (intiem) contact onvermijdelijk is!

   

  Richtlijnen voor de schoonheidsbranche en cosmetisch artsen

  Helaas zijn vooralsnog de schoonheidssalons gesloten, maar de klinieken van cosmetisch artsen zijn inmiddels wel weer geopend. Wij vermoeden dan ook dat het niet lang meer zal duren voordat ook de schoonheidssalons weer geopend zullen worden, maar we gaan er wel vanuit dat dit onder strikte voorwaarden zal gebeuren.

  Wanneer we kijken naar de hygiëne richtlijnen van salons en klinieken van vóór de coronacrisis merken we dat deze al vrij hoog zijn. Dit betekent dat salons en klinieken maar weinig dingen hoeven aan te passen als ze weer open mogen. Mondmaskers, handschoenen en hygiëneregels voor het gebruik van injectienaalden, maskers en objecten blijven bestaan zoals bekend.

  Het is daarom dan ook vreemd te noemen dat een deel van de schoonheids- en cosmetische branche al wel geopend mag worden en dat een deel vooralsnog dicht moet blijven, buiten het feit dat het dan mogelijk te druk wordt op straat, zoals Rutte heeft aangegeven.

   

  Beperkte mogelijkheden voor persoonlijke beschermingsmiddelen

  Bent u zzp’er en werkzaam voor verschillende instellingen, dan adviseren wij u om in overleg te gaan met de instelling waarvoor u werkzaam bent in verband met het waarborgen van zowel uw eigen veiligheid als die van uw cliënten. Maak duidelijke afspraken over het werken met persoonlijke beschermingsmiddelen en over wie de kosten van de spullen draagt. Ben je zzp’er dan dient u deze kosten hoogstwaarschijnlijk zelf te dragen, maar in overleg is er altijd veel mogelijk.

  Heeft u een eigen salon, praktijk of kliniek dan dient u sowieso te zorgen voor persoonlijke beschermingsmiddelen. U heeft ook de keuze om beschermingsmiddelen te verzorgen voor uw cliënten, maar die keuze ligt bij uzelf. Mensen die bij u komen en mogelijk het COVID-19 virus bij zich dragen kunnen, wanneer zij niet beschermd zijn, anderen besmetten. Voor extra bescherming kunt u bij de ingang zorgen van desinfectiemiddelen en mondkapjes.

   

  Waar persoonlijke beschermingsmiddelen aanschaffen?

  Persoonlijke beschermingsmiddelen kunt u op beperkte plekken kopen. Wij adviseren u om dit binnen Nederland aan te schaffen in verband met verzendtijden. Wanneer u in het buitenland persoonlijke beschermingsmiddelen aanschaft, loopt u het risico hier weken op te moeten wachten, terwijl binnen Nederland de verzendmethodes aardig punctueel blijven. Daarnaast is het belangrijk dat u zakelijk uw persoonlijke beschermingsmiddelen kunt inkopen tegen redelijke prijzen met een zakelijke factuur. U gaat namelijk extra kosten maken in uw bedrijf en het is dan noodzakelijk om goederen te ontvangen waar een factuur van beschikbaar is.

  Update 1-10-2020 inmiddels is de 2e golf in volle gang en is het verkrijgen van persoonlijke beschermingsmiddelen nog steeds beperkt of erg kostbaar. We hebben daarom besloten hierin te faciliteren waar nodig.

  Wij hebben medische mondmaskers en niet-medische mondmaskers ingekocht die via info@zorgvoorzzp.nl te bestellen zijn.