Een externe klachtenregeling voor professionele zorgverleners
Ben jij als zzp’er werkzaam in de cosmetische, medische, geestelijke of alternatieve zorg? En herken jij je hierin? Je moet als zelfstandig ondernemer al zoveel, belasting, verzekeringen, opdrachtgevers, administratie en dan komt daar ook nog eens een wetgeving bij die niet voor veel duidelijkheid zorgt.
Ken ik me verzekeren voor de Wkkgz?
Kan ik ergens lid worden zodat ik voldoe aan de eisen van de Wkkgz?
Waarom heb ik in hemelsnaam een klachtenregeling nodig? Als ik een klacht heb ben ik prima in staat deze zelf op te lossen.
Deze en nog veel meer vragen krijgen wij dagelijks van zzpérs in de zorg, omdat zij simpelweg niet begrijpen waarom deze wetgeving op hen van toepassing is.
Stel, er komt elke maand of week een cliënt bij jou in de praktijk of salon en eigenlijk vind jij het helemaal niet prettig om deze cliënt te moeten behandelen. Ze klaagt altijd, slaat je adviezen in de wind en weigert aan goede nazorg te doen. Niet echt je ideale klant zeg maar!
Jij als ondernemer bent ervoor verantwoordelijk dat jouw cliënten geen geestelijke- of lichamelijk schade oplopen tijdens jouw behandeling. Er rust op jouw schouders dan ook een flinke verantwoordelijkheid.
Toch kan een ‘foutje’ snel gemaakt zijn en in sommige gevallen zelfs met grote gevolgen.
Een wet ter verbetering van de kwaliteit in de zorg
De overheid wil graag meer grip en inzichtelijk krijgen waar kwaliteit verbeterd kan worden en op welke manier er gezorgd kan worden voor een verbetering van zorg door onder andere de enorme toename van zelfstandige zorgprofessionals. Ook wil de overheid dat eventuele onvrede of een klacht naar behoren opgelost wordt voor cliënten.
Zorginstellingen en ziekenhuizen hebben intern een prima klachtenregeling waar cliënten terecht kunnen bij klacht of onvrede. Door de enorme groei van zelfstandige zorgprofessionals was er veelal voor cliënten geen ruimte om een klacht of onvrede te kunnen uiten. Zzp’ers hebben daar als alleen werkende geen regeling voor getroffen en proberen zo goed en zo kwaad zelf klachten op te lossen.
Het zelf oplossen van een klacht is natuurlijk niets mis mee, maar wat als er door jou toedoen schade is ontstaan bij de cliënt die jij behandelde? Waar kan deze cliënt dan terecht als jij hiervoor niets geregeld hebt?
“Hoe fijn is het als jij als zzp’er geholpen wordt bij een eventuele klacht”
Dat de cliënt ten allen tijden de mogelijkheid moet hebben om een klacht in te kunnen dienen staat als een paal boven water. Toch ontstaat er nog vaak discussie over dit onderwerp met zelfstandige zorgverleners.
Ze vinden het onzin en geldklopperij en achten zichzelf prima in staat een klacht op te lossen. Als zorgverlener ga je er uiteraard niet vanuit dat jij schade toebrengt aan degene die jij behandeld of verzorgd, toch is deze kans heel reëel.
Wanneer jij als zzp’er besluit om geen klachtenregeling te voeren binnen jouw onderneming voldoe je niet aan de eisen die de wet jouw als zelfstandige zorgprofessional stelt, maar zorg je er ook voor dat cliënten met hun onvrede direct naar de inspectie gezondheidszorg moeten stappen bij onvrede, conflict of een klacht.
Wanneer een cliënt gedwongen is om stappen te nemen richting de IGJ (Inspectie Gezondheidszorg) worden er voor jou als zorgprofessional ook sancties opgelegd. Dit houd in dat je een boete krijgt omdat je niet voldoet aan de wetgeving die op jou van toepassing is.
Dit is uiteraard de minst leuke kant van de wetgeving omdat jij als zelfstandige zorgprofessional kosten moet maken voor jouw cliënten zodat jij aan de wet voldoet. Voor slechts €5,66 per maand ben jij lid van een erkende klachtenregeling. Jij en je cliënt kunnen dan gebruik maken van een klachtenfunctionaris en mocht het nodig zijn een geschillencommissie.
De klachtenregeling is er niet alleen voor je cliënt maar juist ook voor jou als ondernemer. Cliënten kunnen ook soms onterecht niet tevreden zijn over de diensten die jij geleverd hebt. Of ze zijn niet tevreden met de communicatie tussen jullie beiden. Onvrede kan soms in een klein hoekje zitten.
Jij als zelfstandige zorgverlener bent druk en je wilt graag zoveel mogelijk tijd hebben om zorg te verlenen en mensen te behandelen. Hoe fijn is het dan dat je een cliënt direct kunt doorverwijzen naar een klachtenfunctionaris die vervolgens de klacht van jou overneemt. Jij kunt doorgaan met waar je goed in bent en jouw cliënt heeft een plek waar hij/zij de onvrede kan uiten.
“Wat als je een fout hebt gemaakt tijdens de behandeling en jouw cliënt heeft hierbij schade geleden?”
Zoals je op de homepage hebt kunnen lezen kan ‘schade’ snel ontstaan, zelfs bij het aantrekken van steunkousen kan de huid dermate beschadigd raken dat jouw cliënt hier onder lijdt. Wanneer de cliënt een klacht indient wordt deze in behandeling genomen door een klachtenfunctionaris. Deze is geheel onafhankelijk en zal bemiddelen tussen beide partijen.
Wanneer jullie beide er met de hulp van een klachtenfunctionaris niet uitkomen wordt de klacht voorgelegd aan een geschillencommissie.
De geschillencommissie beoordeeld de klacht en legt vervolgens een bindend vonnis neer, waarbij een boete opgelegd kan worden die op kan lopen tot €25.000.
Voor wie is deze klachtenregeling?
Wanneer je als zelfstandige zorgprofessional onder de Wkkgz valt ben je verplicht je aan te sluiten bij een externe klachtenregeling.
Besluit je om je niet aan te sluiten bij een externe klachtenregeling dan loop je het risico een forse boete opgelegd te krijgen, wanneer jouw cliënt een klacht indient bij de IGJ.
Ben jij een zorgprofessional en wil jij graag zorgeloos ondernemen?
Wil jij jouw cliënten het allerbeste bieden wat zij verdienen?
Wil jij als een professional gezien worden?
Sluit je dan vandaag nog aan bij Zorg voor Zzp, dan voldoe jij direct aan de wet- en regelgeving omtrent de Wkkgz.