Een klachtenregeling voor de cosmetische zorg

Misschien ben je nog niet op de hoogte van wetgeving Wkkgz en dat deze ook geldt voor de cosmetische zorg.
Wist je namelijk dat huidtherapeuten, schoonheidsspecialisten en PMU- specialisten ook moeten voldoen aan de Wet Kwaliteit, Klachten en Geschillen zorg?

Ben je gespecialiseerd in laserbehandelingen waarmee je bijvoorbeeld haren of tatoeages kunt verwijderen? Of plaats jij permanente make-up bij jouw cliënten?

Dit zijn enkele beroepen en voorbeelden van behandelingen die beschreven zijn in de Wkkgz en waar zelfstandige specialisten die werkzaam zijn in de cosmetische zorg aan moeten voldoen.

Binnen de Wet Kwaliteit, Klachten en Geschillen Zorg (Wkkgz) is er helaas nog veel onwetendheid, veel zelfstandige zorgverleners kennen het bestaan van deze wetgeving niet eens. Toch is deze wetgeving al op 1 Januari 2016 ingevoerd als vervanger van de wet voor uitsluitend zorginstellingen.

Om de zelfstandige in de zorg op de hoogte te stellen van de werking van deze wetgeving heeft de overheid verschillende documenten opgesteld. Deze bevatten informatie over alle beroepsgroepen die moeten voldoen aan de Wet Kwaliteit, Klachten en Geschillen Zorg (Wkkgz)

 

Hoe weet ik welke beroepen binnen de Cosmetische zorg vallen onder de Wkkgz?

Omdat je we je graag willen helpen hebben wij een lijstje voor je samengesteld. Ben jij als zelfstandige zorgverlener werkzaam als:

 • Cosmetisch arts
 • Plastisch chirurg
 • Schoonheidsspecialist
 • Huidtherapeut
 • Microblading Specialist
 • TATOEAGE REMOVAL SPECIALISTE

en/of voer jij onderstaande behandelingen uit:

 • Tatoeage verwijderen
 • Laserbehandelingen
 • Permanente make-up
 • Botox- en fillers
 • Chemische peelings

Oefen jij een van bovenstaande beroepen uit of voer je een van bovenstaande behandelingen uit, dan dien je te voldoen aan de Wet Kwaliteit, Klachten en Geschillen Zorg (Wkkgz).

Wat houd deze wet precies in?

Sinds 1 Januari 2017 is deze wetgeving volledig van kracht geworden en is er een aanpassing gekomen aan een bestaande wetgeving die speciaal voor zorginstellingen was.

Beroepsgroepen die niet direct onder de zorg vallen zijn bij de Wet Kwaliteit, Klachten en Geschillen Zorg (Wkkgz) toegevoegd. Dit met de voornaamste reden dat mentale- of fysieke schade ook veroorzaakt kan worden bij cliënten die buiten de zorgsector vallen. Denk hierbij aan de Alternatieve-, Cosmetische,- en Psychische zorg.

De Wet Kwaliteit, Klachten en Geschillen Zorg kan in de sectoren die buiten de directe ‘zorgsector’ voor verwarring zorgen. Eigenlijk ook niet vreemd. Stel je bent een medium, paragnost, acupuncturist, klankschaal therapeut of Schoonheidsspecialist, dan voel je je geen zorgverlener. 

Die begrijpen we als geen ander, toch vallen ook deze beroepen onder de Wkkgz en is het hebben van een externe klachtenregeling een verplichting.
Naast dat je aangesloten moet zijn bij een erkende klachten- en geschilleninstantie zijn er nog meer zaken waar je aan moet voldoen:

 • Wanneer je werkt voor verschillende opdrachtgevers, dan dien je met hen allemaal een (schriftelijke) overeenkomst te sluiten.
 • Incidenten moeten verplicht geregistreerd en gemeld (IGJ) worden.
 • Incidenten behoren ook geëvalueerd te worden, eventueel met collega’s.
 • De vorderingen van behandelingen moeten worden vastgelegd in een zogeheten cliëntdossier.
 • Je behoort te werken volgens professionele standaarden.


Ben jij als zzp’er werkzaam in de cosmetische zorg, hoe kun je dan voldoen aan de Wkkgz?

In de basis stelt de Wet Kwaliteit, Klachten en Geschillen Zorg (Wkkgz) dat je als zzp’er moet zorgen voor een kwaliteitssysteem. Dit dien je zelf te verzorgen en nauwkeurig op te bouwen en te verwerken.

Aangesloten zijn bij een externe klachten- en geschilleninstantie zijn er nog meer zaken waar je aan moet voldoen. Al deze onderdelen kun jij prima zelf verzorgen en daarbij geven wij je alle informatie die je nodig hebt volledig te kunnen voldoen aan deze wetgeving.

Wanneer jij je als zzp’er aansluit bij de erkende klachten- en geschillenregeling van Zorg voor Zzp dan heb je een belangrijk onderdeel van de Wkkgz al afgedekt. Daarnaast dien jij aan de slag te gaan met het bouwen van jouw eigen kwaliteitssysteem.

Dit klinkt groter dan het lijkt, maar dient met zorgvuldig te gebeuren. Op bovenstaande punten geven we je dan ook alle informatie zodat jij als zelfstandig ondernemer voldoet aan de eisen die wet je stelt.


Wat houd een lidmaatschap bij Zorg voor Zzp precies in?

Wanneer je lid bent van Zorg voor Zzp dan ontvang je direct na je aanmelding en betaling een mailtje met daarin de factuur. Deze heb je nodig voor je eigen administratie.
Je lidmaatschap gaat in op de dag dat je hem hebt aangevraagd en betaald. We bevestigen je lidmaatschap met een certificaat welke je direct na aanmelding ook in je mailbox ontvangt.

Binnen 3 dagen ontvang je het certificaat ook thuisgestuurd, zodat je deze zichtbaar kunt ophangen in je praktijk of salon. Zorg ervoor dat je het originele exemplaar zelf bewaard.

Werk je voor meerdere opdrachtgevers en willen zij graag je certificaat ontvangen als bewijs van je lidmaatschap, zorg er dan voor dat je het digitale certificaat gebruikt.

Ben je het originele certificaat kwijt en wil je deze opnieuw gedrukt thuisgestuurd ontvangen dan brengen we hiervoor €7,95 aan kosten in rekening.

Elk jaar ontvang je van ons weer een nieuw certificaat als bewijs van jouw lidmaatschap bij Zorg voor Zzp!


Waarom Zorg voor Zzp?

Uiteraard zijn er in Nederland meerdere alternatieven waarbij je je kunt aansluiten, zorg ervoor dat je een goede vergelijking maakt en kiest voor de partij die het beste past bij de behoefte die jij hebt.

Zorg voor Zzp heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de behoefte van zzp’ers in de markt die moeten voldoen aan de Wkkgz. Zij zien het hebben van een klachten- en geschillenregeling als een extra en staan niet te springen op nog meer vaste kosten die hun onderneming moet dragen.

Wij zijn ervan overtuigd dat de overheid met een hele goede reden deze wetgeving in het leven heeft geroepen en dat we hierdoor gezamenlijk kunnen bijdrage aan een nog betere kwaliteit van zorg.

Zorg voor Zzp is een partij die sterk is in het samenbrengen van vraag en aanbod. Daarbij maken we gebruik van slimme optimalisatie en richten we onze bedrijfsprocessen zodanig in dat wij op een hele goedkope manier onze diensten kunnen aanbieden, zonder dat we hoeven afdoen aan de kwaliteit.

Dit uitgangspunt maakt van ons een sterke speler binnen verschillende branches en is onze doelgroep ons enorm dankbaar voor het feit dat we een hele eerlijke prijs kunnen hanteren, met een uitstekende service die volledig voldoet aan de vraag in de markt.

Ben jij een zzp’er die werkzaam is in de cosmetische sector dan ben je bij ons aan het juiste adres en ben je voor 5,66,- per maand aangesloten bij een sterke- en onafhankelijke organisatie!

 

Cosmetische zorg

 • Schoonheidsspecialist
 • Huidtherapeut
 • PMU Specialist
 • Tatoeage removal specialist